Altijd actueel

Nieuws
Normbedrag kantinemaaltijd omhoog per 1 januari 2023

Voor het eerst sinds 2018 is het normbedrag in de werkkostenregeling (WKR) voor een lunch of andere maaltijd in de bedrijfskantine gestegen. Het normbedrag is per 1 januari 2023 € 3,55 per maaltijd.

Voor een ontbijt, lunch of diner in de bedrijfskantine kan de werkgever in 2023 € 3,55 tot het loon van de werknemer rekenen of aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Dit bedrag staat genoemd in de (aangepaste) bijlage bij de Nieuwsbrief Loonheffingen 2023.

In 2023 € 3,55 per kantinemaaltijd

Hoe werkt de toepassing van het normbedrag? Als de werkgever het normbedrag toepast, hoeft hij niet per werknemer bij te houden wat een werknemer precies eet in de bedrijfskantine. Hij mag dan een vast bedrag van € 3,55 per maaltijd hanteren, ongeacht de hoeveelheid of de waarde van de kantinemaaltijd. Dat bedrag mag hij dus ook aanhouden als de waarde in het economisch verkeer van een maaltijd eigenlijk hoger of lager is.

Maaltijden niet per werknemer administreren

Als de werknemers een eigen bijdrage betalen voor de maaltijden, komt deze in mindering op het normbedrag. Het resterende bedrag mag hierdoor niet lager dan nul worden.

Brengt de werkgever de maaltijden die de werknemer eet in de kantine onder in de vrije ruimte? Dan hoeft hij deze niet per werknemer te administreren. Hij hoeft alleen de maaltijden van alle werknemers bij elkaar op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met het normbedrag.

Bron: Rendement Online

 


Bekijk ook