Altijd actueel

Nieuws
Vanaf 22 augustus definitieve aanslag IB 2021 met box 3

Belastingplichtigen die aangifte inkomstenbelasting (IB) over 2021 hebben gedaan met box 3-inkomen kunnen vanaf 22 augustus hun definitieve aanslag IB 2021 verwachten. Deze zal vaak een teruggaaf bevatten. Dit is door de Belastingdienst aangegeven.

De Belastingdienst is de afgelopen weken druk bezig geweest met het corrigeren en verwerken van de aanslagen IB over 2017 tot en met 2020 met box 3-inkomen waartegen bezwaar was aangetekend vanwege het arrest van de Hoge Raad eind 2021.  Dit project is inmiddels afgerond, alle mensen die meededen aan de massaalbezwaarprocedure tegen de box 3-heffing over de jaren 2017–2020, hebben de afgelopen weken een brief/brieven van de Belastingdienst ontvangen. Nu gaat de Belastingdienst verder met het verwerken van de IB-aanslagen met box over 2021.

Aanpassen aangifte kan in nieuwe versie

De aanslagen over 2021 stuurt de Belastingdienst gefaseerd om een te grote belasting van de Belastingdienst te voorkomen. Dit betekent dat belastingplichtigen met inkomen in box 3 volgens de huidige planning van 22 augustus tot en met half december 2022 hun definitieve aanslag IB 2021 kunnen verwachten. Zij hoeven hiervoor niets te doen.

Mensen met inkomen in box 3 over 2021 die aangifte hebben gedaan en hun partnerverdeling of aftrek van zorgkosten of giften willen aanpassen, kunnen hun aangifte over 2021 online aanpassen. Hiervoor is een nieuwe versie van het online aangifteprogramma beschikbaar.

Het gunstigste geval wordt genomen

De aanslagen met box 3 worden opgelegd op basis van de spaarvariant als deze gunstiger is voor de belastingplichtige. Als dit niet zo is, past de fiscus nog het oude box 3-stelsel toe.

Compensatie voor niet-bezwaarmakers?

Het kabinet is zich nog aan het beraden over de vraag of en hoe belastingplichtigen gecompenseerd worden die eerder geen bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing in box 3. Het besluit hierover wordt op Prinsjesdag verwacht..

Bron: RendementOnline


Bekijk ook